‘Meppel: meervoudige waardecreatie’

Irma Lok en Petra de Vries leiden de sessie in met hun ervaringen bij het opzetten van een sociale wijkeconomie in Meppel.

Vervolgens word je als deelnemer uitgenodigd actief mee te denken:

 

  • Welke betekenis heeft voor jou een sociale economie?
  • Wat trekt je erin aan?
  • Maar ook: wat houdt ons tegen om daadwerkelijk zo’n economie te realiseren?
  • Welke kansen biedt het inzetten van circulair geld voor sociale doeleinden?

Deze sessie geeft je een verdiept inzicht op dit gebied.

Tijdens het tweede deel van de sessie sluit Heidi Leenaarts (directeur United Economy) aan. Samen met Irma Lok gaat zij in op vragen van de deelnemers over de praktische mogelijkheden om circulair geld in te zetten ter bevordering van een sociale (wijk)economie.

‘Sociale functie van een buurttuin’

Irma heeft als mede-initiatiefnemer en procesbegeleider samen met vele betrokkenen gewerkt aan de opzet van een openbare buurttuin op basis van permacultuur. Deze tuin vervult sinds april 2016 een duidelijke sociale functie. Het initiatief Permacultuur Meppel creëert en faciliteert op een organische wijze individuele ontwikkeling en ontmoeting en activeert mede daardoor mensen. Samen leren in en van de natuur. Er is inmiddels ook gestart met de aanleg van een openbaar voedselbos.

Nadat Irma de keuze maakte om met haar bedrijf lid te worden van United Economy, volgde in 2017 haar volgende stap: circulair geld naar Meppel halen. Vanuit de wens om hun initiatief verder te ontwikkelen, zijn daar in april 2018 de primaire voorwaarden voor gerealiseerd: het idee, het budget, de mensen en de organisatie onder Stichting Essence Lab zijn beschikbaar. Maar daarmee begon de zoektocht pas echt. Want het verbinden van sociale uitwisseling met economie, roept wezenlijke (praktische en filosofische) vragen op.

Het project in Meppel heeft tot doel de onderlinge uitwisseling in de wijk en de stad verder te versterken door middel van duurzame wederkerigheid binnen een netwerk. Tevens gaat het erom de verbinding met het lokale mkb te verstevigen.

Deze sessie start om 14.40 uur in de Pyriet-zaal (1e verdieping Iona-gebouw) en eindigt om 15.45 uur.

 

Share This